Resa till Östeuropa

De östra delarna av Europa är många gånger ett bortglömt resmål. Men det betyder nödvändigtvis inte att det inte är värt ett besök. Faktum är att Östeuropa har otroligt vacker natur, många sevärdheter och har en historia som du kan lära dig ännu mer om på plats.

Eftersom Östeuropa består av flera länder har vi i denna artikel valt att fokusera på Rumänien och Slovakien.

Rumänien

Rumänien är ett land som till norr gränsar till Ukraina, i söder till Bulgarien och Moldavien till öster. Huvudstaden heter Bukarest och det bor omkring 20 miljoner människor i Rumänien. I den här delen kan du läsa mer om några populära sevärdheter och resmål i Rumänien.

Slottet Bran
Rumänien är kanske mest förknippat med Dracula och slottet Bran. Slottet har marknadsförts som Draculas slott sedan långt tillbaka i tiden trots att Vlad II Dracul, som figuren i boken är baserad på, aldrig har bott där. Slottet finns i Transsylvanien, vilket ligger ungefär i mitten av Rumänien. Slottet byggdes år 1212 och är därmed ett slott från medeltiden och du kan känna historiens vingslag när du besöker slottet. Inträdesbiljetterna kostar ungefär 175 svenska kronor och det finns guidade turer och information runt om i slottet.

Bukarest
Ska du till Bukarest finns det massor att göra. Du kan till exempel shoppa, fika, gå på restaurang eller uppleva kulturen. Det finns även ett flertal stränder du kan besöka om du vill sola, bada och bara ta det lugnt.

Slovakien

Slovakien gränsar till Tjeckien, Polen, Ungern, Ukraina och Österrike. Huvudstaden heter Bratislava. Befolkningsmängden i Slovakien är ungefär 5,5 miljoner.

Bergen
Slovakien är känt för sina bergskedjor vid namn Tatra och Karpaterna. Är du äventyrlig och gillar naturen kan du vandra, tälta och klättra. Många av bergen har grottor som är spännande att gå in i.

Slott och borgar
Älskar du slott och borgar finns det massor av den sorten i Slovakien. Några av de mest sevärda slotten är Červený Kameň, slotten i Trencin, Krásna Hôrka, Devín, Orava och Bojnice.

Historia
I Slovakien finns flera historiska sevärdheter som finns på Unescos världsarvslista. Till exempel medeltidsstaden Banská Štiavnica och den historiska staden Bardejov.