Fyrbent dekadens på Häringe Slott

Fyrbent dekadens på Häringe Slott

”Woof. I am loved here.” Skylten på den vackra svarta och anrika entrédörren pryds med en illustrerad retropudel och jag får en varm och välkomnande känsla i magen. Här är min hund lika självklar som jag – i salarna, i hotellrummen och runt poolen. Vi har besökt Sveriges mest hundvänliga slott.

haringeslott_hund  Vi går in i den dunkla entrén och försvinner samtidigt in i en svunnen tid. Stenväggarna andas historia och ramarna pryder konst och foton som skönjer en plats full av liv och rörelse. På en vägg hänger ett svartvitt foto av en tidigare ägarinna, Marguerite Wenner-Gren, här i sällskap av ett av sina många husdjur, ett rådjur. På en annan vägg hänger en effektfull bild av Marilyn Monroe – hon rör sig när man går förbi den. Marilyn ska en gång ha sagt ”Dogs never bite me. Just humans do”. Kanske sa hon det vid sitt besök till slottet i mitten av förra seklet? Överallt finns fotografen Jakob Felländers abstrakta och moderna fotokonst som ger slottet en stark och häftig kontrast till dess gedigna förflutna.

Excentrisk historia

haringeslott_slottHäringe Slott ligger strax söder om Stockholm och har en lång och excentrisk historia. Det sägs att alla ägare genom åren har haft mer eller mindre storhetsvansinne och en förkärlek till dekadens och glamour. Slottet byggdes år 1654, men det finns historiska lämningar ända från 900-talet i den så kallades Sotes borg, numera en ruin nere vid Landfjärden. Runstenen Häringestenen, vittnar också om att platsen till och med har äldre anor än så.
Slottet ligger i det vackra reservatet Häringe-Hammersta på Häringe-halvön med gott om fina rekreationsytor, vatten och natur. Hit kom Greta Garbo, Josephine Baker, Elisabeth Taylor och många andra kända världsstjärnor för att retirera och mingla under 1900-talets tidiga cocktails. Garbo har fortfarande ett eget rum. Ett rum i original från 1930-talet som är ovalt eftersom hon inte var så förtjust i hörn och raka linjer.

Ett lekfullt slott

haringeslott_hund_gravEnligt slottets ägarlängd är det många konungar som har haft det i sina ägor, men slottet blev kanske mer känt för allmänheten när Torsten Kreuger köpte det. Affärsmannen lät modernisera slottet under 1930-talet och installerade kylskåp, som var en raritet på den tiden, samt byggde landets första utomhuspool med olympiska mått. På den tiden kunde man åka rutschkana ner i poolen från andra våningen. Han anlade också en kägelbana och lät bygga en underjordisk gång.
Efter Kreugerkraschen köptes Häringe slott 1934 av industrimannen och grundaren av Electrolux Axel Wenner-Gren och hans tidigare nämna hustru, Marguerite Wenner-Gren. Hon var en sann djurvän och hade ett stort antal hundar på slottet som hon också alltid reste i sällskap med. Hundarna finns numera begravda med personliga minnesstenar under en gran strax intill slottet. Kanske är det hennes djurvänliga anda och arv som har bidragit det till att det är så välkommet med hund på slottet än idag. Det sägs att hon fortfarande sköter om sitt slott, vattnar blommorna, slätar till dukar och håller ordning…
Vi slår oss ned i den generösa soffgruppen i mitten av den stora stensalen. Lågmäld jazzmusik från förra seklet med trumvispar och rullande pianoackord ger en behaglig känsla av det förgångna. Menyn lockar med Jordärtskockssoppa med friterade lökringar och vit tryffelolja (95 SEK) och även om jag inte äter rött kött frestas jag av Oxfilé-carpaccio med blåmögelost från Sanda gårdsmejeri med rostade pinjenötter (135 SEK). Vidare läser jag ”På samma sätt som vi lägger vårt hjärta i att komponera välsmakade och njutbar mat till våra tvåbenta gäster har vi adderat det lilla extra och skapat en speciell hundmeny”.
Från hundarnas egna meny kan man beställa en Grand Danois, en stor portion med köttdelikatesser och tillbehör (165 SEK) eller varför inte en Vegetarisk Chihuahua, en mindre tallrik med grönsaker för 115 SEK och mycket mer.
Slottet har öppet alla dagar, året runt. Under nyår 2014 var 34 hundar incheckade och cirka 100 människor. Hela halvön har fyrverkeriförbud för djurens bästa.

Miljötänk

Häringe Slott är Svanenmärkt vilket innebär att man tar ett helhetsgrepp på miljöarbetet med ett långsiktigt och hållbart tänkande. Man arbetar aktivt för att begränsa kemiska produkter, sänka energi- och vattenförbrukning och köpa in miljömärkta varor. Det toppmoderna köket är byggt enligt Slow Foodfilosofi där man har stor medvetenhet kring rätternas råvaror. Fisk- och skaldjur är exempelvis MSC-märkta vilket främjar hållbara fiskemetoder.
Eldsjälarna bakom slottet är, förutom all vänlig personal, ägarna familjen Ljungberg som köpte slottet 1999 av kräftkungen Olle Hartwig. Häringe slott bedrivs idag som hotell- restaurang- och konferensanläggning.

Återhämtning

haringeslott_stensalenDet trillar in fler och fler besökare. En del slår sig vant ned i de sköna fåtöljerna, andra stannar upp och ser sig storögt omkring. En labrador viftar på svansen medan kakfat och vackra tékoppar landar på det lilla bordet. Matte och husse ler. Tid för Afternoon Tea och en till synes efterlängtad återhämtning.
Åk till Häringe Slott för en frukost, lunch, middag eller för en spontanfika. Boka en helg för att rå om dig lite extra och ta del av deras kroppsbehandlingar. Ta med hunden i reservatet för en joggingrunda, runda av med ett dopp i sjön. Ordna festen eller konferensen här och njut. Bada bastu, spela tennis eller bowling, gå på spökvandring eller yoga vid poolen. Kom ihåg att din hund är älskad och välkommen här.

Artikeln publicerades ursprungligen i Dogmas Magasin D2 nr 6.

This entry was posted in Bloggen, Dogma and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Fyrbent dekadens på Häringe Slott

  1. Underbart att se att våra fyrbenta är välkomna. Skönt att det blir mer och mer hundvänliga platser runtom i Sverige :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>