Att bila med hund i Europa

© Karin Strandberg 2007

(Uppdaterat 2014: observera att reglerna för införsel av olika hundraser i olika länder har ändrats sedan denna artikel skrevs. Det gäller även rekommendationer kring smittskydd av olika hundsjukdomar.)

Efter cirka 380 mil, fyra dagar, sex tankningar, stela ryggar och många pistagenötter kan man vara i Portugal. Att bila med hund i Europa är enklare än vad man tror och ländernas öppna gränser gör det otroligt smidigt att ta sig runt över kontinenten.

När vi skulle resa till Portugal och stanna där för en längre tid hade jag någon slags mardröm om tyska führer som skulle söka genom bagage, burdust leta efter hundarnas mikrochips i nacken, tala högt och gällt. Franska svåra gränsvakter som med röka i munnen nonchalant skulle leka övermakt och hålla kvar oss i otid medan de skulle drämma otydliga, illavarslande stämplar i viktiga papper. I Spanien skulle vi råka ut för vilda trafikpoliser som levde kvar i en förfluten tid och som med vassa vapen lekte High Chaparall. ”Pronto! Pronto!” skulle de skrika med hesa röster och stegra sina snabba metallhästar hotfullt emot oss.

Vi mötte inte en enda läskig gränsvakt, polis eller tullpersonal. Den Europeiska Unionen. Blå skyltar med EU flaggan var det enda som skvallrade om landbyte. Wow. Det funkar.

Jag rekommenderar att ta nattfärjan från Trelleborg över till Travemünde i Tyskland – om man inte vill se Danmarks vackra vidder såklart. Hundvänliga hytter finns att hyra och färjan ska också ha en rastplats med ett träd (!) för hundar. Något vi dock inte undersökte närmare eftersom hundarna var trötta efter rastning och resan ned från Stockholm. De somnade snabbt och tidigt nästa morgon vaknade vi i Tyskland.

bila_hund1.jpgMotell som tillät hundar var inga problem att hitta. Vi blev inte nekade någonstans, men vi sov dock endast en natt i Orléans, Frankrike, och en natt i Zaragoza, Spanien.
På det franska motellet satt en grå pudel i receptionen och skrek svordomar efter oss. Rummen var kanske sådär, men det duger gott när man kört cirka 100 mil. Inga konstigheter. Tja, transvestiten i rummet bredvid kanske var något udda, men han var så tjusig i sina höga röda klackar och verkade beskedlig så det var inga problem.
I Zaragoza fick jag en smärre chock när vi vaknade och skulle ut med hundarna för rastning. Hundvänligt hotell – jo, milt sagt. Det var hundar överallt! Imponerande napolitanska mastiffer gled omkring som stora fartyg med sina hussar och mattar. Verbala mini pinschers babblade högljutt och bulldoggarna såg ut som de inte gjorde annat än att vara globetrotters och resa landet runt.

Man bör dock ha i åtanke att länderna har olika regler när det kommer till hund. Vissa hundraser måste t ex bära munkorg och vara kopplad på allmän plats. Så är det t ex för rottweiler i Portugal. Efter många riktigt allvarliga incidenter har man satt strikta regler för en rad olika hundraser, t ex rottweiler, dogo argentino m.fl. En regel som tyvärr stärker tron om att det är ett hundproblem och inte ett hundägarproblem. Frankrike tillåter inte införsel av pitbull eller liknande raser (vad det nu innebär). Om du har en ”liknande ras eller blandning” kan du begäras visa dokumentation av föräldradjuren etc. Till England (som har striktare införsel lagar än EU) får du inte ha en dogo argentino t ex. Du kan bli åtalad och få hunden avlivad!
Det bästa är att kontakta varje lands ambassad för att få reda på reglerna och förbereda er därefter.

Att resa med hund kräver dock lite planering

Planera er resa i tid, din hund behöver:

- Vaccination mot rabies. Vaccinationen ges i två omgångar med några veckors mellanrum. 120 dagar efter att sista sprutan gavs tas ett nytt blodprov för att se om kroppen har bildat ett fullgott skydd mot rabies. Skyddet i form av antal antikroppar bildas inte hos alla hundar, därför kan det vara god idé att börja med detta eftersom man då behöver ta ställning till omvaccinering, lämna hunden hemma eller fundera på andra semesterformer.

- EU Pass. Här registreras alla hundens vaccinationer och eventuella blodprov. Om du behöver flyga hem med hunden från något land, kan flygbolaget kräva en hälsoundersökning utförd av veterinär innan avfärd. I slutet av passet finns plats för denna dokumentation och veterinärens stämpel. Hör efter vad som gäller vid just ditt flygbolag.

- ID-märkning med mikrochip eller en klart läslig tatuering.

- Avmaskad mot dvärgbandmask utförd av legitimerad veterinär i avsändarlandet inom tio dagar före införseln tillbaka till Sverige.

- Om du ska resa mot Sydeuropa rekommenderas vaccin mot Leptospiros.

- Om du ska resa mot Sydeuropa rekommenderas mygg- och fästingskydd.

I södra europa finns sandmyggen som kan ge din hund den knepiga sjukdomen Leishmania. För att skydda hunden från det rekommenderas myggskydd som finns i olika former. Jag blev rekommenderad Scalibor i Sverige, som också skyddar mot fästingar. Men eftersom mina hundar fick fästingar ändå kändes det inte tryggt och när jag börja leta utbudet fann jag andra medel som verkar fungera bättre. De fick då Advantix som skyddar mot sandmyggorna, fästingar och loppor. Det droppas med pipett en gång i månaden.
Ska du vara i Europa en kortare tid krävs ett veterinärbesök innan hemresa för avmaskning. Om du ska stanna en längre tid bör du ge avmaskning en gång i månaden (Heartgard).

bilamedhund21.jpgVissa hundar kan bli åksjuka av bilåkande. Detta är vanligare hos unga hundar och växer oftast bort. Men det finns flera saker man kan göra för att undvika det.
Ingefära ska hjälpa. Jag har dock aldrig testat det själv eftersom jag aldrig haft en åksjuk hund, men doseringen är mald ingefära från kryddhyllan i din butik; 1 kryddmått/20 kg kroppsvikt ca 1/2 timme innan resan. Det går bra att t ex strö över maten eller gömma i oemotståndlig leverpastej. Träning sker genom små korta bilturer. Hos veterinären kan man också få åksjuketabletter utskrivna. Feronomterapi i form av DAP kan också hjälpa.

Hunden ska såklart resa bekvämt. Lagom stort, men inte så stort att den kan ”åka runt”. Ta gärna med en filt eller bädd till din hund. Detta kan hjälpa den att komma till ro på de olika platser ni besöker. Krocksäkra burar finns på marknaden och hundbilbälten om hunden ska sitta i baksätet är ett måste.
Stanna och rasta hunden ordentligt! Det finns enormt vackra platser att uppleva. Fyll en petflaska med vatten på de olika stoppen så ni alltid kan erbjuda hunden färskt vatten var ni än stannar.

Om du väljer att resa med din hund i Europa så gör det också till ”en resa med hund”. Om din intention är att passa på att uppleva storstäderna eller ligga på trånga stränder gör du nog bäst i att lämna din vän hemma.

Mer information om Sveriges regler kring in- och utförsel av djur kan du hitta på Jordbruksverkets sida.

För mer information om de sjukdomar som finns på kontinenten och hur du kan skydda din hund från dessa, kika på SVA’s sida.

Om du behöver komma i kontakt med olika länders ambassader, kika här på regeringens sida.

Trevlig resa!