Bortsprungna hundar kring nyår

Bortsprungna hundar kring nyår

Sociala medier har under de senaste dagarna formligen exploderat av annonser om hundar som sprungit bort, slitit sig ur selar och halsband, i ren panik flytt från både människor och oljud under timmarna kring tolvslaget på nyårsafton. Jag kan bara föreställa mig den panik, om det skulle hända mig själv, den känsla av att hjärtat slits ur en och förnimmelsen av den rädsla av att kanske aldrig mer se sin vän sakta krypa upp i benmärgen.
Jag har sällan sett så många annonser från panikslagna hundägare kring nyår som i år, men det kanske har med att göra att människor har blivit bättre på att nyttja de olika medierna för att få snabb hjälp.
Jag påminns dock om att vi behöver bli mer effektiva i att informera om den förebyggande träning som behövs för att hundar ska bli bättre på hantera dessa impulsljud och ge större förståelse kring höga ljud och dess inverkan på hundar. Minns att ljuden kan ge hunden livslånga skador, oavsett om den anses vara skottfast. Och en så kallad skottfast hund kan också plötsligt utveckla rädslor, vilket tycks komma som en chock för många. Jag har ingen som helst förståelse för hur man kan dra med hunden på tolvslaget för att den ska vara med och fröjdas av himlens spektakel.

Träna din hund livet ut, men skydda den för timmarna kring tolvslaget. Kursen Pang & Lek skapade jag efter min vistelse i Portugal där jag bland annat fick ta del av effektiv ljudträning för räddningshundar. Under kursen tar vi upp alla aspekter kring skotträdsla, förebyggande träning, vilka skador som kan uppkomma vid impulsljud etc.

Jag lider med alla er som fortfarande inte har återfunnit sin hund och hoppas innerligen att alla hundar kommer till rätta. Jag önskar att vi kunde åka land och rike runt och hjälpa till i sökandet, men har tyvärr ingen möjlighet till detta. Jag hoppas att de sociala nätverken når ut till människor i just ditt område – det finns flera sidor och forum att annonsera på, till exempel gruppen Missing Dogs på Facebook.

This entry was posted in Bloggen, Dogma, Fyrverkeriträning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>