Välj rätt veterinär

valj_veterinarDet bästa sättet att välja veterinär är i första hand att lyssna på rekommendationer från vänner, bekanta och annat hundfolk. Hör dig för om hur andra har uppfattat kontakten och bemötandet på kliniken, hur kvalitén är och vilken service du får, men framförallt – hur behandlas din hund av djurvårdare och veterinär? På så vis kan du skapa dig en helheltsbild och sedan ta med din hund till kliniken. Är du osäker kan du ju alltid besöka praktiken utan hund och känna av.
Vissa veterinärer har specialistutbildningar och det kan vara värt att veta om man söker för till exempel tänder, leder, hjärta etc. Vissa kliniker har också mer modern och avancerad utrustning än andra.

I vår får vi besök av två eminenta veterinärer – först ut är Ylva Trygger tisdagen den 18 februari med föreläsningen Första Hjälpen för Hund. En livsviktig och innehållsrik kväll! Senare i maj kommer den amerikanska veterinären och hundtränaren Sophia Yin för det stora helgeventet på Barkarby Gård. Sophia Yin håller även en mindre föreläsningen samma dag hon landar i Sverige – Low Stress Handling – ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.

Hanteringsträning är en viktig del i hundens utbildning för att exempelvis veterinärbesök inte ska upplevas traumatiska för hunden (och för dig). Att hunden ska vara trygg i all hantering är ett måste och känner man att hunden är stressad behöver man planera hanteringsträningen bättre och träna oftare. Hunden ska aldrig behöva uppleva fysiskt tvång. Om hunden morrar eller markerar är det ett symptom på att den känner sig osäker och trängd i situationen. Dessa beteenden är hundens sätt att värja sig och en tydlig signal att den inte är trygg i hanteringen.

Bra saker att träna på är bland annat att bli generellt kroppshanterad (och inte bara av dig), att kunna bli undersökt i öron och mun, att kunna ha munnen öppen för inspektion av tänder och svalg, att kunna lägga sig ned på sidan, att acceptera att man lyfter och undersöker tassar etc.

Du har alltid rätt att avbryta ett förlopp av hantering då din hund behandlas av en djurvårdare eller veterinär. Men ju mer du tränar på rätt sätt desto bättre och snabbare kommer allt gå.

Exempel på hanteringsträning med hund som biter/markerar:
All hantering av ska upplevas stödjande – aldrig pressande. Händerna är “breda”, “mjuka” och “fasta”. Håll in hunden mellan benen (på huk) och håll mjukt vid bringan. Stoppa hunden från att åla sig ur och ge den ett val. Valet hunden har då i första hand är – bjud på beteendet “sluta bita mig” så upphör hanteringen och hunden släpps. När hunden har förstått den kedjan har hon valet att bjuda på beteende “sitt med mig – om så bara för en sekund” så upphör hanteringen osv osv. Rätt beteende lönar sig och träningen ska ske mkt successivt.

Kontakta oss gärna för mer träningstips!

This entry was posted in Bloggen, Dogma, Jindo. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>