Till minne av Dr Sophia Yin

sophia_yin_karinDet är nu exakt ett år sedan jag fick ett kortfattat mail från min och Sophias gemensamma vän Liz i USA, ”Sophia är död”. Chocken var total och det tog ett tag innan jag fick en klar bild över vad som hade hänt. Bara några månader tidigare hade vi ju alla varit tillsammans på resande fot i Sverige.

Dr Sophia Yin tog sin veterinärexamen 1993 och började arbeta på en stor klinik, men blev bedrövad över att det var fler hundar som avlivades pga beteendeproblem än medicinska problem. Hon återgick därför sedermera till skolbänken och tog en magisterexamen i beteendevetenskap. Sophia ägnande sedan sitt liv till att hjälpa människor att förstå sina djur bättre och genom positiv förstärkning hjälpa hundar (och andra djur) till ett tryggare liv. Det jag personligen högaktar henne mest för är något jag själv vurmat och arbetat mycket för och det är hennes gedigna arbete för att minska stress och rädsla i hantering på klinik och i hemmet med metoder som exempelvis Low Stress Handling.

Jag och Sophia var dock inte alltid överens och det finns en del kulturella skillnader i hur man håller/tränar hund Sverige/USA. Jag uttryckte exempelvis min kritik hur man ofta förvarar hund i bur i USA. Hon kunde till viss del försvara det, men jag minns också hennes förvåning över att min hund Jindo var den enda hunden som var med i lokalerna när vi var på olika hundträningar – medan resten av hundarna mestadels hölls i burar i bilarna utanför. Jag kunde givetvis inte annat än att hålla med.

Hennes sätt att dissekera komplexa beteenden, analysera dem för att sedan utveckla positiva varianter av metoder, dokumentera dem noggrant för att sedan lägga upp planer för att modifiera beteenden var imponerande. Hon brann för att förbättra människor och djurs förhållanden till varandra.

Jag minns Sophia som en människa med en helt ostoppbar energi och som en oerhört entusiastisk och nyfiken person. Hon var mycket mentalt och fysiskt aktiv. Hon motionerade hårt varje morgon och var ständigt en högpresterande individ. Hon älskade det svenska landskapet och jag berättade mycket om den svenska naturen och om hur mycket jag älskar att vandra. Jag hade precis startat Facebookgruppen ”Vandra med hund i Sverige” och Sophia planerade att ta med sin hund Jonesy till Sverige sommaren 2015 och uppleva naturen tillsammans med sin älskade hund. Ofta när vi var ute och gick tillsammans med Jindo kunde hon spontant säga sig se Jonesy där på vidderna, hur mycket han skulle älska det och hon såg fram emot att åter resa till Sverige.

Sophia Yin dog den 28 september 2014 i sitt hem i Davis, Kalifornien. Hon blev 48 år.

/Karin

This entry was posted in Bloggen, Dogma. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>