Hunden, inför och under nyårsafton

IMG_2308Skott- och fyrverkerirädsla hos hund är mycket vanligt förekommande och det är många faktorer som spelar in som till exempel arv och genetik. Att bli rädd för höga ljud och främmande ljusfenomen är en självbevarelsedrift hos hunden eftersom det kan innebära direkt fara för individen. Det bästa man kan göra för sin hund är att i riktigt god tid arbeta förebyggande med ljudträning, sk “vaccinering”. Dvs introducera ljud och ljus på en så pass låg nivå att hunden aldrig hinner känna sig otrygg. Många hundar får tyvärr uppleva en första skrämmande nyårsnatt pga dålig planering och som sätter djupa spår. Hunden kan bli så pass skrämd att den blir mer ljudkänslig generellt - och under nästa nyår upplever stort trauma. Den hund som aldrig visat sig vara rädd för fyrverkerier kan dessutom plötsligt bli djupt påverkad och därför är det bra att försöka undvika fyrverkerier i det längsta. Dessutom finns det studier som visar på att hundar kan känna fysisk smärta av höga ljud. Oavsett hund – undvik alltid fyrverkerier! Här nedan kommer några korta råd. (När bilden på Jindo togs fick jag passa på när den viftande svansen var bakom honom. Vi hade rätt skoj under fotosessionen, men bilden kändes viktig att iscensätta eftersom ämnet faktiskt är allvarligt.)

Öka fysisk motion
Öka den fysiska motionen långt innan nyår. Och då menar jag inte låta hunden rejsa extra mycket med kompisarna i rasthagen (aldrig att föredra). Gör hunden ordentligt trött genom att komma ut i skog och mark på långa turer. Låt hunden ta sig genom stock och sten och var ute extra länge. Vik av från stigen och upplev äventyret i skogen. Om du inte vågar ha hunden lös – kontakta en duktig hundinstruktör för träning och använd långlina (och sele) så att hunden får uppleva frihet och bara vara.

Öka mental aktivering
Träna enkla tricks som hunden kan hantera utan att öka sin frustrationsnivå. Dvs korta, lyckade pass – både ute och inne. Låt hunden klura ut problem tillsammans med dig och arbeta med huvudet.

Lek
Lek med din hund. Och då menar jag inte stå och kasta pinne (BIG no no generellt). Om ni är vana att leka med varandra, i olika sammanhang, med eller utan leksak, på olika platser och hunden kan koppla av och på hjälper detta hunden att gå från hög aktivitet till låg. Detta hjälper också hunden att få utlopp för både mental och fysisk energi samt att slappna av. Hunden får lättare att förstå “ert språk” – och kanske också omvärlden.

Öka berikning
Låt hunden leta rätt på sin egen mat i form av viltspår, mat- och godisspår. Göm mat på olika sätt – både ute och inne- och förpacka den så att hunden får utlopp för sina naturliga mat/jakt- och ätbeteenden. Låt kreativiteten flöda och undvik att ge maten i en matskål. Det är för snabbt och enkelt! Ge hunden tillgång till färska märgben – i ditt sällskap.

Förebyggande ljudträning
Förebygg skotträdsla, långt innan nyår, med hjälp av ljudträning. Är hunden redan skotträdd behöver man planera träningen på annat sätt. Ge träningen tid samt rum för generalisering, volymvariation samt synintryck.

Förebyggande skyddsträning
Vänj hunden vid att ha vadd i öronen eller hörselskydd genom positiv förstärkning. Det är viktigt att hunden förknippar skydden med en bra känsla och att träningen sker mycket successivt.

Förbered lyan
Förbered ett rum, garderob eller dylikt genom att ljud- och ljusisolera det, göra det mysigt samt vänja hunden vid att frivilligt gå in där.

Dubbla koppel
Om du har en hund som är skotträdd – säkra då upp promenaderna med dubbla koppel, fastspända i både halsband och sele. Du vet aldrig när det kommer smälla och det kan komma plötsligt, direkt intill er vilket kan bli mycket traumatiskt. Många hundar som har försvunnit kring nyår har varit kopplade, men lyckats ta sig ur halsband/sele i ren panik. Var dock noga med att hunden får uppleva lösa koppel så att den får bra rörelsefrihet och kan koppla av.

Är hunden frisk i öronen?
Hundar som har öroninflammation kan uppleva skarp smärta vid höga ljud. Öroninflammation behöver inte alltid yttra sig tydligt med smutsiga öronen och dålig lukt – så för att vara på den säkra sidan, ta en tur till veterinären för en ordentlig undersökning i god tid.

Är hunden frisk i övrigt?
Fysiska åkommor såsom fästingburna sjukdomar, tandvärk, ledsmärta etc kan göra hunden mer ljudkänslig.

Nyårsafton
• Om du har möjlighet – res iväg med hunden från civilisationen och undvik fyrverkerier så långt du kan.

• Koppla in Adaptil Doftavgivare en tid före nyårsafton och komplettera eventuellt med Adaptil Halsband.

• Täck för alla fönster och låt hunden ha fri tillgång till ett krypin – det kan vara badrummet, en garderob eller koja – gärna ljudisolerad. Kanske vill hunden ha ett färskt märgben i sin koja?

• Om du väljer en social afton – fira in det nya året med vänner som inte har ett måste att smälla fyrverkerier och som du kan förklara hundsituationen för. Dvs – inte heller de som plötsligt klockan tolv slänger upp ytter- eller balkongdörren för att ta del av spektaklet.

• Försök att planera promenaderna så pass att du får hunden så trött som möjligt utan att vara ute så sent att fyrverkerierna smäller intensivt.

• När klockan är cirka halv, kvart i tolv – ta en biltur ut på motorvägen och se till att din hund sitter tryggt och skyddat tills fyrverkerierna är över. Om du inte har möjlighet till det – plocka fram supergodiset (dvs inte gamla trötta torrkulor) och förpacka ordentligt i till exempel en eller flera Kongs eller andra mataktiveringsspel/leksaker från till exempel Nina Ottosson. Låt hunden jobba med godsakerna på en trygg plats. Färska smarriga märgben brukar också vara högt uppskattade.

• Öka volymen på tv/radio successivt under kvällen. Dvs inte klockan 23.55 eftersom hunden då kan reagera på den ökade aktiviteten.

• Finns för din hund. Ge rätt fysiska stöd – men ömka ej eftersom det kan öka hundens rädslor. Koppla av, dra en suck, sök ej hundens blick. Men finns för din hund.

• Lämna inte din hund ensam.

Hunden i chock
Om hunden har blivit så pass chockad att den är vit i munslemhinnorna kan detta vara ett tecken på blodtrycksfall. Kontakta veterinär.

Hör med grannarna

Prata med dina grannar. Kanske kan du då få den exakta tiden då de tänker smälla av eventuella fyrverkerier och kanske kan du på detta sätt kommunicera att djur blir rädda. Och kanske inte bara rädda utan faktiskt traumatiserade. Det är inte bara hundar som drabbas.

Var med och påverka
Var med och påverka lagstiftningen – vi lever i en demokrati. Många andra länder har betydligt mer restriktiva lagstiftningar gällande fyrverkerier. I Norge till exempel är raketer på pinne helt förbjudna och tiden för övriga fyrverkerier är begränsad, till klockan 18–02 på nyårsafton. Där har man också 80 procent färre ögonskador än i Sverige…
Stöd de affärer som inte säljer fyrverkerier.

Lagen
• Barn under 18 år får inte köpa eller använda fyrverkerier. Att köpa ut fyrverkeri till personer under 18 år räknas som langning.

• Inte ens en vuxen person får, i de flesta fall, skjuta fyrverkerier utan skriftligt tillstånd från polisen.

• Fyrverkerier får inte skjutas upp i husdjurs närhet om det finns minsta risk för att ett djur kan bli skrämt.

Kreativitet
Hitta andra sätt att fira in det nya året – för det kan definitivt vara värt att firas! Gör det som känns rätt för dig och din hund.

GOTT NYTT ÅR!

This entry was posted in Bloggen, Dogma, Fyrverkeriträning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>